Importanța conservarii florei în zona Defileului Dunării (în special Cazanele si Ostrovul Moldova Veche) considerate rezervații naturale și Cazanele de la Dunăre cu pădurea și vegetația stâncilor, de un colorit meridional, locul clasic al plantelor Tulipa hungarica și Campanula crassipies (azi în lista speciilor rare și respectiv pericilitate) și rezervația Porțile de Fier-Gura Văii cu speciile Prangos carinata și Dianthus serbicus.
Pădurea domină peisajul general, indicele de naturalitate calculat pentru situl Porțile de Fier înregistrând valori frecvente de 80%.
Formațiile vegetale, condiționate de dinamica în timp a asociațiilor (grupărilor) și de parametrii topoedafici sunt atribuite etajului nemora
În locul pădurilor termofile defrișate s-au instalat tufărișuri termofile (șibleac), o formațiune vegetală secundară de stejar pufos cu multă cărpiniță, mojdrean și liliac sălbatic căreia i se adaugă specii submediteraneene, saxicole și calcicole.În zonele de luncă inundabilă apar înmlăștiniri în care domină trestia.
O proporție importantă a mamiferelor este dată de microchiroptere, specii de interes comunitar, reprezentate prin membrii a două familii: Vespertilionidae (Myotis bechsteinii, Myotis capacinii, Vespertilio murinus) și Rhinolophidae (Rhinolophus eurialis, Rhinolophus ferrum-equinum, Rhinolophus blasii).
Carnivorele sunt prezente atât prin speciile de mari dimensiuni, cum ar fi ursul (Ursus arctos), lupul (Canis lupus), râsul (Lynx lynx) cât și prin specii de dimensiuni reduse, cum sunt mustelidele Meles meles, Martes martes. Din fauna parcului nu lipsesc ierbivorele, ele fiind reprezentate de Cervus elaphus (cerbul), Capreolus capreolus (căprior).
Dintre cele 4873 nevertebrate întâlnite în situl Porțile de Fier, statut special au:
- patru specii de gasteropode- Theodoxus traversalis Anisus vorticulus, Herilla dacica, Helix pomatia
- Clasa Insecta are cinci reprezentanți cu statut aparte, unul din ordinul Coleoptera (Lucanus cervus L.), iar ceilalți patru din ordinul Lepidoptera (Eriogaster catax L., Lycaena dispar rutilus Wernb., Parnassius mnemosyne wagneri Bryk, Kirinia roxelana Cr.),
Numărul mare de plante superioare (1668), din care 14 endemice pentru România.
Numărul mare de plante superioare (1668), din care 14 endemice pentru România.
Din cercetările întreprinse până în prezent rezultă că fauna situl „Porțile de Fier" se compune din 5205 taxoni, dintre care 4873 nevertebrate și 332 vertebrate. Dintre vertebrate, o prezență ridicată înregistrează clasa Aves, cu 205 de reprezentanți, urmată de clasa Pisces, cu 63 de reprezentanți, cea mai slab reprezentată clasă fiind Amfibia, cu doar 12 taxoni.
În situl „Porțile de Fier" au fost semnalate 14 specii de amfibieni și 17 specii de reptile. Dintre acestea, amfibianul Pelobates syriacus și reptilele Testudo hermanni, Ablepharus kitaibelii, Lacerta praticola, L. muralis, L. taurica, L. viridis, Coluber jugularis și Vipera ammodytes sunt elemente est-mediteraneene, respectiv mediteraenene strict protejate .
; |